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This handout is intended to be a resource document for instructors of occupational safety and health and is not a substitute for any of
the provisions of the Occupational Safety and Health Act of 1970 or for any standards issued by the U.S. Department of Labor's
Occupational Safety and Health Administration. It does not necessarily reflect the views or policies of the U.S. Department of Labor,
nor does mention of trade names, commercial products, or organizations imply endorsement by the U.S. Department of Labor.

Q: What is a respirator? 

A: A respirator is a protective facepiece, hood or helmet that is designed to protect the wearer against a variety of harmful airborne
agents. 

Q: When is the use of respirators required? 

A: OSHA's respirator standard, 29 CFR 1910.134, requires the use of respirators to protect employees from breathing contaminated
and/or oxygen-deficient air when effective engineering controls are not feasible, or while they are being instituted. Several other OSHA
regulations also require the use of respirators. 

Q: Can any respirator be used? 

A: No, respirators shall be selected on the basis of hazards to which the worker is exposed (i.e., particulates, vapors, oxygen-deficiency,
or combination). Also, OSHA requires the use of certified respirators. 

Q: Who certifies respirators? 

A: The National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH). 

Q: How can a certified respirator be recognized? 

A: On July 10, 1995, 30 CFR Part 11 certification procedures were replaced by 42 CFR Part 84 procedures. Under the 30 CFR Part 11
approval system, manufacturers were required to mark cartridges and filters with an abbreviated label that included a NIOSH/MSHA
approval number ("TC number"). Under the 40 CFR Part 84 approval system, cartridges and filters are no longer marked with a "TC
number". Instead, they are marked with "NIOSH", the manufacturer's name and part number, and an abbreviation to indicate the
cartridge (e.g., OV, CL) or filter (e.g., N95, P100) type. 

All cartridges and filters are to be supplied with a matrix approval label, usually as an insert in the box. This label shows the NIOSH
approved configurations and includes the "TC number", component parts, and cautions and use limitations. 

Nonpowered particulate respirators that were approved under 30 CFR Part 11 and use the "old" labeling were allowed to be
manufactured and sold until July 10, 1998. Distributors were able to sell them and end-users were able to use them until their
inventories were depleted. 

NIOSH established the 42 CFR Part 84 test criteria to simulate worst-case respirator use. NIOSH encourages users to discontinue the
use of particulate respirators certified under 30 CFR Part 11 and switch to particulate respirators certified under 42 CFR Part 84. 

Samples of approval labels are shown on the following two pages. 
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Text Version:

 

PART 84 MATRIX APPROVAL LABEL
FPR P100 FILTER

DEF MANUFACTURING COMPANY
ANYWHERE, USA
1-800-555-1234

 

 

THESE RESPIRATORS ARE APPROVED ONLY IN THE FOLLOWING CONFIGURATIONS:

TC- PROTECTION1 RESPIRATOR CAUTIONS AND LIMITATIONS1

84A-00X P100 HALO 2000 ABDJMNO

1. PROTECTION
 

P100-Particulate Filter (99.97% filtered efficiency level) is effective against all particulate aerosols.

2. CAUTIONS AND LIMITATIONS

A- Not for use in atmospheres containing less than 19.5% oxygen.
B- Not for use in atmospheres immediately dangerous to life or health.
C- Do not exceed maximum use concentrations established by regulatory standards.
J- Failure to use and maintain this product properly could result in injury or death.
M- All approved respirators shall be selected, fitted, used and maintained in accordance with MSHA, OSHA, and other
applicable regulations.
N- Never substitute, modify, and, or omit parts. Use only exact replacement parts in the configuration specified by the
manufacturer.
O- Refer to user instruction and/or maintenance manuals for information about use and maintenance of these
respirators.
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Text Version:
PART 11 LABEL FOR HEPA FILTER

 

PERMISSIBLE
 

PERMISSIBLE PARTICULATE FILTER RESPIRATOR FOR DUSTS, FUMES, AND MISTS, INCLUDING ASBESTOS-CONTAINING DUSTS AND
MISTS, AND RADIONUCLIDES

MINE SAFETY AND HEALTH ADMINISTRATION
NATIONAL INSTITUTE FOR OCCUPATION

SAFETY AND HEALTH
 

United State Department of Labor

MSHA

Mine Safety and Health Administration

APPROVAL NO. TC-21C-XXX

U.S. Department of Health and Human Services
Centers for Disease Control and Prevention

 

NIOSH
 

National  Institute for Occupational 
Safety and Health

ISSUED TO 
ABC Company
Anywhere, USA

LIMITATIONS

Approved for respiratory protection against dusts, fumes and mists having a 5mp-weighed average less than 0.05 milligram per cubic
meter, including asbestos-containing dusts and mists, and radionuclides.

Not for use in atmospheres containing toxic gases or vapors.

Not for use in atmospheres immediately dangerous to life or health. Not for use in atmospheres containing less than 19.5% oxygen.

CAUTION

In making renewals or repair, parts identical with those furnished by the manufacturer under the pertinent approval shall be
maintained.

Follow the manufacturer's instructions for changing filters.
The respirator shall be selected, fitted, used and maintained in accordance with the regulation of the Mine Safety and Health

Administration, the Occupational Safety and Health Administration, and either application agencies.
 

MSHA/NIOSH Approval TC-21C-XXX
Issued to ABC Co. February 31, 1990
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Qualitative Fit Test Chamber
 

User Seal Check: worker covering inlet and
inhaling (negative pressure check)

The approved assembly consists of the following part numbers:

000-000
000-000

etc.

Q: Which class of Part 84 respirator should be used where a particular OSHA standard requires the use of a respirator
with HEPA filtration? 

A: Where workers are exposed to a hazard that would require the use of a respirator with HEPA filtration, the appropriate class of
respirator under the 42 CFR Part 84 certification is the Type 100 (N100, R100, or P100). 

Q: Why is a formal respirator program needed? 

A: A respirator program increases the chances of using a respirator correctly. A respirator will only protect if it is used correctly. Also,
OSHA requires a number of written elements for all respiratory protection programs. 

Q: Who is in charge of the respirator program? 

A: The program must be administered by a trained program administrator who is
qualified and knowledgeable in respiratory protection to run all aspects of the
program. 

Q: What do employees need to know about the respirator program? 

A: Employers must establish and implement a written respiratory protection program
with worksite-specific procedures and elements for required respirator use. The
provisions of the program include procedures for selection, medical evaluation, fit
testing, training, use and care of respirators. 

Q: How is the proper respirator size determined? 

A: Proper respirator size is determined through a fit test. Employees using negative or
positive pressure tight-fitting facepiece respirators must pass an appropriate fit test using the
procedures detailed in OSHA's respirator standard. 

Q: Can employees check the fit of their own respirator? 

A: Yes, employees using tight-fitting facepiece respirators are required to perform a user seal
check each time they put on the respirator. They must use the procedures in Appendix B-1 of
29 CFR 1910.134 or procedures recommended by the respirator manufacturer that the
employer demonstrates are as effective as OSHA's procedures. Note that a fit test is a
method used to select the right size respirator for the user. A user seal check is a method to
verify that the user has correctly put on the respirator and adjusted it to fit properly, as
illustrated below. 

Q: When is respirator fit testing required? 

A: Fit testing of all negative or positive pressure tight-fitting facepiece respirators is required prior to initial use, whenever a different
respirator facepiece is used, and at least annually thereafter. An additional fit test is required whenever there are changes in the user's
physical condition that could affect respirator fit (e.g., facial scarring, dental changes, cosmetic surgery, or an obvious change in body
weight). The employer must be fit tested with the same make, model, style, and size of respirator that will be used. 

Q: What can be done if an employee has a very small face and has trouble being fit tested for a respirator?

A: Manufacturers make several different sizes. Respirators may also vary in size from manufacturer to manufacturer. Users may be able
to get a better fit by trying a respirator made by another manufacturer. In some cases, the use of powered air-purifying respirators may
be appropriate. Employers must help employees find a suitable respirator. 

Q: Must employees see a doctor before they use a respirator? 

A: The employer must provide a medical evaluation to determine the employee's ability to use a
respirator before the employee is fit tested or required to use the respirator in the workplace.
Not all workers must be examined by a doctor. A physician or other licensed health care
professional must perform the medical evaluation using the medical questionnaire contained in
Appendix C of 29 CFR 1910.134 or an initial medical examination that obtains the same
information. 

Q: What maintenance and care is required for respirators? 
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A: The employer must provide for the cleaning and disinfecting, storage, inspection, and repair of
respirators used by employees according to the procedures in 29 CFR 1910.134. 

  
Q: Can a respirator be used by more than one person? 

How often should it be cleaned and disinfected? 

A: Disposable respirators cannot be disinfected, and are therefore assigned to only one person.
Disposable respirators must be discarded if they are soiled, physically damaged, or reach the end of
their service life. Replaceable filter respirators may be shared, but must be thoroughly cleaned and disinfected after each use before
being worn by a different person, using the procedures in Appendix B-2 of 29 CFR 1910.134, or equally effective procedures
recommended by the manufacturer. 

Q: How long can a particulate respirator be used before it must be discarded? 

A: Respirators with replaceable filters are reusable, and a respirator classified as disposable may be reused by the same worker as long
as it functions properly. All filters must be replaced whenever they are damaged, soiled, or causing noticeably increased breathing
resistance (e.g., causing discomfort to the wearer). Before each use, the outside of the filter material should be inspected. If the filter
material is physically damaged or soiled, the filter should be changed (in the case of respirators with replaceable filters) or the
respirator discarded (in the case of disposable respirators). Always follow the respirator filter manufacturer's service-time-limit
recommendations.

Employers must develop standard operating procedures for storing, reusing, and disposing of respirators that have been designated as
disposable and for disposing of replaceable filter elements. 

Q: What is the proper way to store a respirator that is used routinely? 

A: Respirators must be stored to protect them from damage, contamination, dust, sunlight, extreme temperatures, excessive moisture,
and damaging chemicals. They must also be packed or stored to prevent deformation of the facepiece and exhalation valve. A good
method is to place them in individual storage bins. Keep in mind that respirator facepieces will become distorted and the straps will lose
their elasticity if hung on a peg for a long time. Check for these problems before each use. 

Storing the respirator in a plastic sealable bag after use is not considered a good practice. The respirator may be damp after use and
sealing prevents drying and encourages microbial growth. If plastic bags are used, respirators must be allowed to dry before storage. 

Q: Are there any additional requirements for the storage of emergency respirators? 

A: Yes, emergency respirators must be kept accessible to the work area and stored in compartments or in covers that are clearly
marked as containing emergency respirators, and stored in accordance with any applicable manufacturer instructions. 

Q: What are the employer's obligations when respiratory protection is not required but employees wear respirators on
their own accord? 

A: The employer must implement those elements of the written respiratory protection program necessary to ensure that any employee
using a respirator voluntarily is medically able to use that respirator, and that the respirator is cleaned, stored, and maintained so its use
does not present a health hazard to the user. Also, employers must provide the voluntary respirator users with the information
contained in Appendix D of 29 CFR 1910.134. 

Employers are not required to include in a written respiratory program those employees whose only use of respirators involves the
voluntary use of filtering facepieces (dust masks). 

Q: Is training required before a respirator is used? 

A: Yes, training must be provided to employees who are required to use respirators. The training
must be comprehensive, understandable, and recur annually, and more often if necessary. This
training should include at a minimum:

Why the respirator is necessary and how improper fit, use, or maintenance can
compromise its protective effect

Limitations and capabilities of the respirator

Effective use in emergency situations

How to inspect, put on and remove, use and check the seals

Maintenance and storage

Recognition of medical signs and symptoms that may limit or prevent effective use

General requirements of OSHA's respirator standard, 29 CFR 1910.134

Q: What can be done if employees find it difficult to talk with co-workers when wearing a respirator? 

A: Some respirators may interfere with speech more than others. Devices that enhance speech communication are available. Ask your
program administrator if there are alternatives. 
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Q: If employees have a beard or moustache, is their respirator still effective? 

A: Tight-fitting facepiece respirators must not be worn by employees who have facial hair that comes between the sealing surface of
the facepiece and the face or that interferes with valve function. Respirators that do not rely on a tight face seal, such as hoods or
helmets, may be used by bearded individuals. 

Q: Can employees wear glasses while wearing a respirator? 

A: Yes, but if an employee wears corrective glasses or goggles or other personal protective equipment, the employer must ensure that
such equipment is worn in a manner that does not interfere with the seal of the facepiece to the face of the user. Kits are available from
all respirator manufacturers that allow the mounting of prescription lenses inside the respirator. 

Contact lenses can be worn with any type of respirator, but their use is not recommended in dusty atmospheres while wearing a half-
mask facepiece. 

Q: If employees get a rash when they wear a respirator with a latex seal, how can this be prevented? 

A: Users might have an allergy or sensitivity to the latex or its additives used in the manufacture of some respirators. Changing to a
respirator using a silicone-based compound for the face seal, or a respirator that doesn't have a face seal (like a hooded PAPR) may
solve the problem. Employers must help employees find a respirator that does not cause this problem.
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